środa, 25 listopada 2015

Japońskie Restauracje w Warszawie - Japanese Restaurants in Warsaw - SHOKU

W tym roku wzięłam udział w Restaurant Week i wybrałam na swoje kulinarne doznania Japońską Restaurację Shoku. Ponieważ wyjście było we dwoje ;) mogliśmy z moich chłopakiem zamówić oba z proponowanych menu i spróbować wszystkich dań. Shoku jest restauracją typu fusion, a dokładnie określają swoją kuchnię jako asian fusion. Uważają kulinarną tradycję Japonii jako punkt wyjścia dla własnych dań.

Oto dwa rodzaje menu, których kosztowaliśmy:

English version

This year I had taken part in Restaurant Week and I chose for my cuisine experience Japanese Restaurant Shoku. Because this was a dinner for two ;) we could order with my boyfriend both of proposed menu and try all of the dishes. Shoku is fusion type restaurant, precisely they specify their cuisine as asian fusion. They deem traditional japanese cuisine as a base for own dishes. 

These are the two types of menu, which we tasted:

Shoku Menu

Przystawka GUNKAN maki z tatarem z łososia

Starter GUNKAN maki with salmon tartare




Danie główne SOBA - Makaron soba w aromatycznym bulionie wołowym, sezonowe warzywa i grillowane krewetki

Main course SOBA - soba noodles in savory beef broth, seasonal vegetables and grilled shrimps




Deser Migdałowy SHOK - pudding migdałowy z musem mango

Dessert Almond SHOK - almond pudding with mango mousse




Shoku Menu Vege

Przystawka GYOZA - pierożki z nadzieniem vegetariańskim

Starter GYOZA - dumplings with vegetarian stuffing




Danie główne ROLKA w SHOKU - chrupiąca rolka z łososiem i tuńczykiem, podana z mixem sałat, salsą pomidorową i guacamole

Main course ROLL in SHOKu - crunchy roll with salmon and tuna, served with mix of salads, tomato salsa and guacamole




Deser CZEKOLADA w moment - kruszone brownie z musem z mango i marakuji podane z owocami i miętą

Dessert CHOCOLATE in a moment - cruched brownie with mango and passionfruit mousse served with fruits and mint




Zielona herbata
- sencha i ryżowa

Green tea - sencha and rice



Moje wrażenia:

Przystawki

Gunkan maki było w pierwszym odczuciu delikante, po czym pojawił się intensywny smak łososia; wszystko domknęła kwaśna i słona nuta połączenia imbiru i sosu sojowego. Pierożki Gyoza miały cieniutkie, ładnie zlepione ciasto; nadzienie było podobne do ziaren soczewicy, specyficzne w konsystencji i dobrze komponujące się ze smakiem pierożka. Idealne dopełnienie stanowiła trawa cytrynowa.

Dania główne

Bulion z makaronem soba był bardzo intensywny i aromatyczny. Krewetki nie zawiodły mnie zarówno wielkością jak i smakiem. Warzywa zostały podane na chrupko i były smaczne, jednak do tego dania dobrałabym coś innego niż marchewkę i żółtą fasolkę.
Rolka w shoku była interesującą wariacją na temat sushi. Łosoś i tuńczyk dobrze korespondowały z salsą i guacamole. Chrupka warstwa otulająca rolkę nawiązywała charakterem do tempury.


Desery

Oba desery miały w sobie owocową świeżość i bezpretensjonalną słodycz, jednak zdecydowanie Czekolada w moment była ciekawszym ukoronowaniem uczty. Bardziej przypadła mi do gustu konsystencja tego musu i jego połączenie smakowe z brownie.


English version


My impressions:

Starters

Gunkan maki was in first feeling delicate, and then appeared intense salmon taste; everything was locked with sour and salty tune of ginger and soy sauce fusion.
Gyoza dumplings had thin and nicely matted dough; stuffing was similar to lentil, with specific consistency and good combining with taste of dumpling. Lemongrass was ideal complement.

Main courses

Broth with soba noodles was very intense and aromatic. Shrimps didn't disappoint me both with size and taste. Vegetables were served crunchy and they were good, but for this kind of dish I would choose something different than carrot and yellow beans. Roll in SHOK(u) was interesting sushi variation. Salmon and tuna corresponded well with salsa and guacamole. Crispy layer which was crawling the roll alluded to tempura character.

Desserts

Both desserts had fruit freshness and unpretentious sweetness,however definitely Chocolate in a moment was more interesting crowning of the feast. I enjoyed more consistency of this mousse and its taste fusion with brownie.


Warszawska Japonka | Warsaw's JapaneseGirl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz